Κοτόπουλο κοκκινιστό με πλιγούρι

Η κουζίνα της Φωτεινής: Κοτόπουλο κοκκινιστό με πλιγούρι

Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο 1200 γρ. κομμένο σε μερίδες χωρίς πέτσα
1 φλ. πλιγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 ξύλο κανέλας
4 κόκκοι μπαχάρι
500 γρ. ντοματοχυμός
1 κ.γ. ζάχαρη
½ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. ξερός δυόσμος ή φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Τριμμένο τυρί, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση
Λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ¾ φλ. καυτό νερό και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 -7 λεπτά, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 20 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξυλάκι της κανέλας, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει τελείως το κοτόπουλο. Το βγάζουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράμε τη σάλτσα -πρέπει να είναι 3 φλιτζάνια. Αλλιώς, συμπληρώνουμε με καυτό νερό. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε το πλιγούρι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό και να απορροφήσει τη σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε το πλιγούρι μαζί με ένα κομμάτι κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο ή τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε αν θέλουμε με τριμμένο τυρί.



Σχόλια