Γαλατόπιτα

Η κουζίνα της Φωτεινής: Γαλατόπιτα



ΥΛΙΚΑ:
2 1/2 λίτρα φρέσκο γάλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι κοφτό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 βανίλιες
8 αβγά
ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
λίγο βούτυρο για τα φύλλα
φύλλα κρούστας
κανέλα για γαρνίρισμα
ζάχαρη για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από τα τρία φλιτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό φλιτζάνι για αργότερα.Χτυπάμε σε μπασίνα τα 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη,το σιμιγδάλι,το αλεύρι,τα 6 από τα 8 αβγά,τις βανίλιες,το αλάτι και το ξύσμα.Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται.Ανακατεύουμε καλά ωσότου δέσει η κρέμα.Μόλις δέσει,αποσύρουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί,στρώνουμε το πρώτο φύλλο και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο βουτυρωμένο φύλλο.Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη,στρώνουμε το τρίτο βουτυρωμένο φύλλο,πασπαλίζουμε πάλι με κανέλα και ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για το τέταρτο και πέμπτο φύλλο.Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα.Χτυπάμε τα δύο αυγά με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.Τα ρίχνουμε πάνω στο γλυκό στην επιφάνεια,γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και ρίχνουμε 3-4 κομματάκια βούτυρο στην γαλατόπιτα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.Αν θέλουμε,μόλις ψηθεί πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. 


Σχόλια