Γαλακτομπούρεκο

H μαγειρικη της Φωτεινής: Γαλακτομπούρεκο


Υλικά

1 λίτρο γάλα
10 φύλλα κρούστας
200 γρ βούτυρο
5 αυγά
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού

Σιρόπι

1 1/2 ποτήρι νερό 
800 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση

 Ζεσταίνουμε το γάλα με τη φλούδα λεμονιού. Χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά το σιμιγδάλι και τις βανίλιες σε μια λεκάνη μέχρι να ενωθούν. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στα χτυπημένα υλικά ανακατευοντας όλο μαζί το ρίχνουμε στο γάλα που ζεσταίνεται. Ανακατεύουμε έως ότου δέσει η κρέμα  αφαιρούμε την λεμονόφλουδα και κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ένα ένα τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο αδειάζουμε την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί. Στρώνουμε από πάνω ένα ένα βουτυρωμένα τα υπόλοιπα 4 φύλλα και διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν. Χαράζουμε το γλυκό μας προσέχοντας μην βγει η κρεμά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε τις γωνίες και τις χαραξιες. Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά . Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει καλά .Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσει περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το κρύο γλυκό. 


Σχόλια