Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα τσαγιού ή 300 ml γάλα ρυζιού
4 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό (προαιρετικό)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Προσοχή δεν θέλουμε το γάλα να κάψει γιατί δεν θα λειτουργήσει η μαγιά. Ένα κόλπο για να ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη είναι να βουτάμε στο γάλα το δάχτυλό μας και να μετράμε μέχρι το 10. Αν αντέχουμε και δεν καιγόμαστε σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι ok.
- Σε ένα τάπερ που κλείνει βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το λάδι, το γάλα και το αυγό (αν θέλουμε).
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το τάπερ με κλειστό καπάκι στην άκρη να δράσει η μαγιά και να αφρίσει, 15-20 λεπτά περίπου.
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να δέσει το ζυμάρι.
- Καλύπτουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, τη σκεπάζουμε με μία κουβέρτα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί η ζύμη (μπορούμε επίσης να βάλουμε τη ζύμη στον φούρνο, στους 40 βαθμούς, στον αέρα).
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει, αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μικρές μπάλες.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και βάζουμε τις μπάλες ζύμης με αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
- Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μεμβράνη και τα αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστούν (ή τα βάζουμε στον φούρνο, στους 40 βαθμούς, στον αέρα για 35-40 λεπτά).
- Ψήνουμε και τα δύο ταψιά ψωμάκια στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20-30 λεπτά περίπου και φροντίζοντας να τα ανεβοκατεβάζουμε κατά τη μέση του ψησίματος ώστε όλα να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
- Μόλις τα ψωμάκια βγουν από τον φούρνο, τα τυλίγουμε αμέσως με πετσέτα για να μαλακώσει η κόρα τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου