ψωμάκια για burger

H μαγειρικη της Φωτεινής: ψωμάκια για burger

Υλικά


500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κούπα τσαγιού ή 300 ml γάλα ρυζιού
4 κουτ. σούπας λάδι

2 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό (προαιρετικό)

ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Προσοχή δεν θέλουμε το γάλα να κάψει γιατί δεν θα λειτουργήσει η μαγιά. Ένα κόλπο για να ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία είναι κατάλληλη είναι να βουτάμε στο γάλα το δάχτυλό μας και να μετράμε μέχρι το 10. Αν αντέχουμε και δεν καιγόμαστε σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι ok.


  2. Σε ένα τάπερ που κλείνει βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το λάδι, το γάλα και το αυγό (αν θέλουμε).
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το τάπερ με κλειστό καπάκι στην άκρη να δράσει η μαγιά και να αφρίσει, 15-20 λεπτά περίπου.
  4. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  5. Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να δέσει το ζυμάρι.
  6. Καλύπτουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, τη σκεπάζουμε με μία κουβέρτα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί η ζύμη (μπορούμε επίσης να βάλουμε τη ζύμη στον φούρνο, στους 40 βαθμούς, στον αέρα).
  7. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει, αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μικρές μπάλες.
  8. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και βάζουμε τις μπάλες ζύμης με αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
  9. Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μεμβράνη και τα αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστούν (ή τα βάζουμε στον φούρνο, στους 40 βαθμούς, στον αέρα για 35-40 λεπτά).
  10. Ψήνουμε και τα δύο ταψιά ψωμάκια στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20-30 λεπτά περίπου και φροντίζοντας να τα ανεβοκατεβάζουμε κατά τη μέση του ψησίματος ώστε όλα να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
  11. Μόλις τα ψωμάκια βγουν από τον φούρνο, τα τυλίγουμε αμέσως με πετσέτα για να μαλακώσει η κόρα τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σχόλια