τηγανητή ζαμπονοτυρόπιτα


H μαγειρικη της Φωτεινής: τηγανητή ζαμπονοτυρόπιτα

Υλικά
Για τη ζύμη και το φύλλο

160 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού ξίδι
2 κουτ. γλυκού τσίπουρο ή ρακή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο κορν φλάουρ, για το πασπάλισμα
μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση 
4 αυγά
100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
600 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
8 φέτες ζαμπόν από μπούτι
2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Εκτελεση

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (νερό, ελαιόλαδο, ξίδι και ποτό) και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενωθούν, και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τις γροθιές μας, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ομοιογενή και σχετικά σφιχτή, στιβαρή. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, για να ξεκουραστεί.

Γέμιση τυριού με ζαμπόν και ντομάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα τυριά, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
Πιτάκια: Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και πασπαλίζουμε το καθένα με το κορν φλάουρ. Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 20-24 εκ.
Βάζουμε από 2-3 κουτ. σούπας γέμιση της αρεσκείας μας σε κάθε φύλλο και την απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του. Κλείνουμε προσεκτικά σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας, για να κολλήσουν τα φύλλα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βουτάμε μία μία τις πίτες και τις τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν φουσκάλες, περίπου όπως οι δίπλες. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε, κομμένες, αν θέλουμε, στη μέση.




Σχόλια